amortizor

Cum ne riscam viata cu amortizoarele uzate

amortizor
amortizor

Atunci cand ne gandim la siguranta pe care ne-o ofera autoturismul nostru in caz de accident, primul impuls este sa ne gandim la sistemul de franare, la ABS, ESP. Specialistii ne recomanda insa sa acordam o atentie la fel de mare si amortizoarelor, deoarece, in cazul unor amortizoare uzate 50%, distanta de franare la o viteza de 80  de km/h creste in medie cu 3 metri. Aceasta poate face de multe ori diferenta intre un accident evitat sau unul produs.

De asemenea, amortizoarele uzate scad controlul soferului asupra autovehiculului in viraje, pe timp de iarna sau de conditii meteo nefavorabile. Ele afecteaza si celelalte componente ale suspensiei, arcurile si cauciucurile, care se vor uza mai repede pentru ca preiau si sarcina neindeplinita corespunzator de catre amortizor.

Exista cateva semne care va anunta ca amortizoarele autovehiculului dumneavoastra sunt uzate:

1. Apupare la viteza mare. Partea din fata a masinii se ridica, iar spatele coboara. Se pierde din tractiunea pe fata, se pierde controlul si directia.

2. Picaj. Duritate la franele din fata si la suspensie. Pierderea franelor spate si a tractiunii.

3. Asprime, discordanta. La rularea pe carosabil accidentat, impact initial dur, reactie abrupta la denivelari, zgomote si senzatie de vibrare a intregii masini.

4. Miscari bruste. La viraje, masina nu raspunde la miscarile bruste, directia este afectata si se cere corectata.

5. Rasucirea vehiculului. Miscare excesiva de balans care cere corectarea directiei sau franare pentru a relua controlul.

6. Deplasare baza. Suspensia se misca prea departe si loveste bara de protectie a masinii, se experimenteaza zgomote si pierderea controlului.

7. Uzarea cauciucurilor. Cauciucurile se uzeaza mai rapid si inegal pe toata suprafata, adesea se formeaza un „model” in care zonele uzate alterneaza cu ritmicitate. Cauzeaza pierderea tractiunii.

8. Pierderea contactului cu carosabilul. Pierderea controlului asupra franelor, directiei si acceleratiei.

Daca ati constatat vreunul din semnele de mai sus, este recomandabil sa faceti o prima inspectie vizuala a amortizoarelor. Principalele aspecte pe care trebuie sa urmariti sunt:

1. Scurgeri de lichid hidraulic

2. Coroziune sau alte urme de avarie pe amortizor

3. Avarii la nivelul inferior

4. Lovituri sau coroziune pe tija pistonului amortizorului

5. Uzura anormala a pneurilor

6. Au trecut mai mult de 60.000 de km de la ultima schimbare a amortizoarelor.

Cand decideti ca doriti sa inlocuiti amortizoarele uzate cu unele noi, este bine sa cumparati perechea, adica atat amortizorul din stanga cat si cel din dreapta. Desi se vand si la bucata, majoritatea producatorilor ofera garantie doar daca s-au achizitionat si s-au si montat impreuna ambele amortizoare.

Pentru a cere o oferta de amortizoare noi de la www.PieseAutoMagazin.ro, va rugam sa completati formularul de contact AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *